tavan boyası
| |

Tavan Boyası Nasıl Yapılır? Profesyonel Gibi Boyayın!

Bir Profesyonel Gibi Tavan Boyası Yapmak

Tavan boyası yapmak, duvar boyamaktan çok da farklı değildir. Doğru araçlarla ve iyi bir hazırlıkla bir profesyonel gibi tavan boyası yapabilirsiniz.

tavan boyasi 1
La Miko adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Tavan boyaları duvar boyalarından farklı bir şekilde formüle edilmişlerdir. Daha kalın ve yüzeye daha yapışkan bir formülasyonu vardır. Böylece daha az sıçrama ile rahat bir boyama yapabilirsiniz.

Tavan Boyası için Gerekli Malzemeler

  • Rulo ve fırça
  • Rulo için uzatma aparatı
  • Boya tavası
  • Merdiven
  • Maskeleme bandı
  • Damlatma bezleri
  • Naylon örtü
tavan boyasi 2
Anete Lusina adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Malzeme listesinin açıklamaları için Duvar Boyama: Gerekli Temel Malzemeler yazısına da göz atabilirsiniz.

Odayı Hazırlayın

Boyama işlemine geçmeden önce yapacağınız hazırlıklar önemlidir. Bu hazırlık bölümü genellikle önemsiz gibi görünse de, size zaman kazandırıp, daha az efor harcayarak boyayı bitirmenizi sağlayacaktır.

Odanızda var olan ve dışarıya çıkarabileceğiniz tüm mobilya ve eşyaları odadan çıkarın. Taşınamayacak kadar ağır mobilyalarınız varsa üzerlerini ince naylon örtüler ile güzelce örtün.

Zemine sermek için naylon örtü değil damlatma bezlerinden kullanın. Naylon örtü kullanmak yaygın olsa da yere damlayan boya parçaları uzun süre kurumayacağı için üzerine her bastığınızda hem daha fazla yere boyayı bulaştıracaksınız hem de siz iş yaparken kayma riskiniz yüksek olacak. Bu sebeple zemine naylon örtüler yerine damlatma bezlerinden serin.

Tavanı Hazırlayın

Tavanınızda herhangi bir sorun yoksa bu adımı atlayabilirsiniz. Fakat tavanda yıpranmalar varsa, küçük delikler, çatlaklar, kabarmalar gibi… Öncelikle bunları düzeltmeniz gerekir. Kabarık ve çatlak alanları spatula ile kazıyın. Küçük delikleri dolgu macunu ile doldurun. Evinizin başka bir yerinde kullanmayacaksanız küçük tüpler halinde satılanlar işinizi görecektir.

Bu işlemlerin ardından zımpara yaparak yüzeyi pürüzsüz hale getirin. Ardından tüm tavanı elektrik süpürgesi ile süpürüp nemli bir bez ile silin.

Maskeleme Bantı Çekin

Tüm odayı değil de sadece tavanı boyayacaksanız duvar ve tavanın birleştiği yerlere maskeleme bantı çekin. Aynı zamanda kornişlerle birlikte, aydınlatma armatürlerini de tavana değen kısımlarını bantlayın.

Tüm odayı boyayacaksanız ilk olarak tavandan başlayın. Böyle yaparsanız tavan ve duvar birleşim yerleri için maskeleme bantı çekmenize gerek kalmaz.

Boya tamamen kurumadan önce bantları sökmeyi unutmayın.

Astarlayın

Boyama işlemine geçmeden önce tavana bir kat astar uygulayın. Astar, oluşabilecek küf ve mantarların ilerlemesine engellemeye yardımcı olacaktır. 

tavan boyası

Ayrıca, yüzeye çok iyi nüfuz ederek boyanın tutunabileceği sağlam zeminler oluşturur. Özellikle alçı ve macun uygulanmış yüzeyler için bu adımı atlamayın.

Boyayı ve Ruloyu Hazırlayın

Kullanacağınız boyanın üzerinde yazan talimata göre gerekli inceltme işlemini yapın. Boya tavasının derin tarafına belli bir miktar boyayı dökün.

Rulonuzu kullanmaya başlamadan önce ılık su ile güzelce yıkayın, temiz bir bez ile kurutun. Boyanın ruloya iyice bulaşması için nemli olması önemli.

tavan boyasi 3
Ksenia Chernaya adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Tavaya döktüğünüz boyaya rulonuzu olduğu gibi daldırmayın! Boya tüylere değecek şekilde tutun ve silindiri olduğu yerde döndürün. Boya tavasının düz kısmında ruloyu ileri geri hafifçe hareket ettirerek fazla boyayı alın.

Ruloyu kullanırken çok fazla bastırmayın ve ruloda boya kalmayıncaya kadar boyama işlemine devam edin. Ruloyu çok bastırırsanız hem belli bir alana çok fazla boya yüklemesi yapmış olur ve tavanda iz oluşmasına neden olursunuz hem de yere boya damlatırsınız.

Kenarlardan Boyamaya Başlayın

Bir merdiven yardımıyla tavan kenarları boyunca 5-7 cm arası bir çizgi şeklinde boyayın. Bir köşeden başlayın yaklaşık 90 cm boyayın ve bitişiğindeki duvara geçin.

tavan boyasi 5
Ksenia Chernaya adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Boyadığınız bu çizgiler kurumadan önce bir sonraki adıma geçin ve tavanı bir rulo ile boyamaya başlayın. Kestirme işlemindeki boya kurumadan önce tavanı boyamaya başlamak görünür çizgileri azaltmaya yardımcı olması açısından önemlidir.

Tavanı Hangi Yöne Doğru Boyamalı?

Boyayacağınız odanın giriş kapısının olduğu duvara paralel yönde boyayı sürün.

Tavan Boyası İlk Kat

Uzatma çubuğunu ruloya takın, gerekli boya yüklemesini yaptıktan sonra tavanda zikzak olacak şekilde (“W” harfi gibi düşünebilirsiniz) yaklaşık 90’a 90 cm’lik bir kare alanı boyayın. Zikzak hareketinden sonra boyayı eşitlemek için düz ve kontrollü şekilde aynı alanın üzerinden geçin. Sonrasında hızlıca boyadığınız alanın yanındaki diğer 90 cm’lik alanda aynı işlemleri yapın.

90 cm’lik bir alanda çalışmak, hem planlı gitmenizi sağlayacak hem de kalıcı rulo izlerinin önüne geçecektir. Her yeni bir 90 cm’lik alana geçtiğinizde önceki bölümün ıslak kenarları üzerinden boyamaya başlayın.

Tavan Boyası İkinci Kat

Tavanınızın durumu ve kullandığınız boyaya göre değişemekle beraber eğer gerekliyse ikinci kat boya işlemine geçin. İkinci kata geçmeden önce birinci kat boyanın kuruması için gerekli süre kadar bekleyin.

Temizlik

Fırça, rulo ve boya tavanızı ılık su ve sabunla birlikte yıkayın. Boya fırçası ve rulo için çentikleri olan bir yardımcı araç kullanabilirsiniz. Rulo ve fırçaların üzerinde sabun kalmayana dek suyla güzelce durulayın. İyice kuruttuktan sonra poşetleyip tekrar kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

Tüm anlattıklarımızı kısaca özetleyen aşağıdaki kısa videoyu da izleyebilirsiniz.

Markaların tavan boyası için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.

Tavan Boyası Nasıl Yapılır? yazısını beğendiyseniz, Boya Renkleri: Duvar Boyası Renkleri Nasıl Seçilir? yazısına da göz atmak isteyebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı : Ivan Samkov adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir