Silikon Nasıl Çekilir? Silikon Çekmenin Püf Noktaları
Evdeki tadilatlarımızda ya da kendin yap projelerinde kullanılan bu çok yönlü malzemeyi nasıl kullanacağınızı anlattık. Mastik gibi beyaz değil şeffaf ya da opak jel kıvamlı olan silikon; köşe bağlantılarının yapılmasında, su ve nemin uzak tutulmasında ve kimi bağlantı yerlerindeki boşlukların doldurulmasında kullanılır.
Yapışkan, yumuşak ve kontrol edilmesi zor bir malzeme olduğu için silikonu doğru şekilde uygulamak oldukça zorlu olabilir. Fakat, doğru şekilde uyguladığınızda kuvvetli bir yapıştırıcı, sağlam bir izolasyon malzemesi olarak hayatınızı kurtaracaktır.
Silikon Çeşitleri ve Örnek Ürünler
Silikonlar kullanım amaçlarına göre çeşitlenir.
Universal Silikonlar
Üzerinde “Universal” yazan standart silikonlar genel kullanım amaçlı, en çok kullanılan silikonlardır.
Dolgu, sızdırmazlık, izolasyon ve yapıştırma işleri için kullanılır. Yani, duşakabin etrafına, küvet kenarına, lavabo kenarına, klozet kenarına, mutfak tezgahı, mutfak mermeri, cam kenarına sızdırmazlık için, metal, fayans, pvc ve yapı elemanlarının dolgu ve yapıştırmalarında kullanılır.
Ayrıca banyo ve mutfak gibi ıslak alanlarda bazı markaların (ABC Duşakabin Silikonu) özel küfe dayanıklı silikon ürünleri mevcuttur. Bu tip silikonlar zamanla olan kararmaları önler.
Tesisat ve çatı kaplama gibi işlerde kullanılan yine özel silikonlar bulunmaktadır. Uzun süreli dayanıklılık esas alınarak, farklı kimyasallar kullanılarak hazırlanan bu silikonlar yüksek performanslı ürünlerdir. Örnek ürün; Dayson yapıştırıcı mastik.
Yine alüminyum, ahşap ve PVC çerçeve ve pencere montajlarında, su, rüzgâr ve neme dayanıklılığından ötürü rahatlıkla kullanılan başka bir ürün Silikonize ABC mastik‘tir. Mastik çekmek de silikon çekme işlemleriyle aynıdır.
Isıya Dayanıklı Silikonlar
Özellikle yüksek ısıya dayanıklılık gerektiren işlerde kullanılır. Daha çok otomobil yedek parça ve elektirikli ev aletlerinin üretim ve tamiratında kullanılır. Isıya dayanıklı silikon yapıştırıcı evde, şömine camı yapıştırmak, fırın camı yapıştırmak gibi işlerde kullanılabilir.
Akvaryum Silikonu
Akvaryum imalat ve tamirinde kullanılan akvaryum silikonu, cama mükemmel yapışma kabiliyetine sahiptir. Ayrıca cam yapılarda da kullanılır ve canlılara zarar veren kimyasallar içermez.
Ayna Silikonu
Ayna yapıştırıcısı olarak kullanılır. Aynı zamanda pencere, doğrama birleşim yerlerinde de kullanılabilir. Aynaları bozan bir yapısı yoktur ve düşük ya da yüksek sıcaklıklarda özelliklerini kaybetmez.
Silikon Tabancası ile Kullanılan Silikonlar
Hazır tüpler halinde silikon tabancası ile kullanılan silikonlardır.
Sosis Silikonlar
Bu silikonlar da tabanca ile kullanılır ancak universal silikonlar için olan tabancalardan farklıdır. Sosis silikon tabancası olarak ayrıca satılırlar. Örnek ürün, Würth sosis silikon tabancası.
Tüp Silikonlar
Silikon tabancası olmadan silikon nasıl sıkılır derseniz, kullanıma hazır bu küçük tüp silikonları kullanabilirsiniz.
Silikon Nasıl Çekilir?
Gerekli Malzemeler
- Silikon Tabancası
- Silikon Tüp
- Maskeleme Bantı
- Falçata
- Bir karton parçası
- Parmağınız (*bunu izah edeceğiz)
Yüzey Hazırlığı
Başlamadan önce silikonu uygulayacağınız yüzeyde bulunan tüm eski silikonları çıkarmalısınız.
Bu aşamada en önemli konu uygulama yüzeyinin toz, yağ ve benzeri şeylerden arındırılmış temiz bir yüzey olmasıdır. Bu sayede uygulayacağınız silikon, yüzeye etkin şekilde tutunacaktır.
Tabi bundan önce yüzeyde var olan eski silikonları da çıkarmak gerekir.
Eski silikonlar tamamen ortadan kaldırmadan, yeni silikonu yapıştıramazsınız. Silikonun üzerine silikon tutmaz. O yüzden ön hazırlık önemlidir.
Eski zamanlarda, silikonu sökmek için kazıyıcı jilet kullanılırdı ve silikonun tamamını bu şekilde sökmek de ciddi zaman alırdı.
Günümüzdeyse yapı marketlerde silikona uyguladığınız ve onu yumuşatan ve sökümü kolaylaştıran silikon sökücü sprey bulunmakta.
Bu ürünlerden uyguladıktan sonra silikonu, basit bir falçata ile kolayca sökebilirsiniz. Ayrıca silikon sökücü aparat da kullanabilirsiniz. Sonrasında;
- Sabunlu suyla yüzeyi güzelce temizleyin.
- Bezinizi durulayın ve yüzeyi de sabundan arındırın.
- Kuru bir bezle de iyice kurulayın. Kurulama işlemi önemli çünkü yüzeyde herhangi bir nem olursa çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Kullanacağınız alan pürüzlü ise, hafif bir zımparalama işlemi de yapabilirsiniz.
Maskeleme Bantını Çekin
Profesyonel görünen bir silikonlama için bu aşama oldukça önemlidir.
Silikonu uygulayacağınız yüzeyin iki tarafından çekeceğiniz bant ile mükemmel düz bir çizgide silikonu uygulayabilirsiniz.
Uygulama sonunda çıkacak sorunları düzeltirken de işinizi kolaylaştıracak, ayrıca istemediğiniz bölgelerde lekelerin oluşmasını da önleyecektir.
Silikonu çektikten sonra kurumasına izin vermeden bantları çıkarmayı unutmayın.
Tüpü Hazırlayın
Falçata yardımı ile tüpün plastik ağzını 45 derecelik bir açı ile dolgu yapacağınız alanın genişliğini de gözeterek kesin. Hazırladığınız tüpü, silikon tabancasına yerleştirin.
Deneme Yapın
Eğer ilk defa silikon tabancası kullanacaksanız, sakın direkt uygulamaya geçmeyin.
Her şeyden önce tabancada basınca ve akışkanlığa alışmak için çöpe atabileceğiniz karton veya benzeri bir malzemenin üzerinde denemeler yapın.
Unutmayın silikonlar akışkandır, dökmemeye, damlatmamaya ve sıçratmamaya özen gösterin.
Silikonu Uygulayın
Tabancayı uygulama yüzeyinin hemen üzerinde, 45 derece açı ile ve uyguladığınız alanı görmenizi engellemeyecek şekilde tutun.
Yavaşça ve dengeli bir hareket ile uygulama alanına sonuna kadar hiç durmadan silikonu çekin.
Sona geldiğinizde tetiği bırakın ve herhangi bir damlama ihtimaline karşı hızlıca çekin.
Düzleme İşlemine Başlayın
Düzleme oldukça basit bir işlem, parmağınızla düzgün şekilde silikonu uyguladığınız yüzeyin üzerinden geçin.
Çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin, elinizden geldiğince yumuşak ve tek seferde yapmaya çalışın.
Uygulamayı kolaylaştırmak için işlemden önce parmağınızı ılık sabunlu bir suya sokabilirsiniz. Ya da düzleme aparatlarını kullanabilirsiniz.
Silikon Çektikten Sonra Ne Kadar Beklemeli? Silikon Kaç Saatte Kurur?
Silikonu gerçekten de istediğiniz şekilde çektiğinize ikna olduktan sonra maskeleme bantlarını çıkarabilirsiniz.
Bantların çıktığı köşelerin de üzerinden hafifçe parmağınızla geçerek o bölgelerde kir birikmesi gibi sorunların da önüne geçebilirsiniz.
Güvenli, su geçirmez ve iyi yapışmış bir silikon için yaklaşık olarak 24 saat beklemenizde fayda var.
Bant Silikonlar
Eğer yukarıda yazdığımız tüm işlemleri uygulamak gözünüzü korkuttuysa ya da zaman kaybı olarak görüyorsanız; yapı marketlerde satılmakta olan bantları kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Bu bantlar boşlukları kolayca doldururlar ve uygulaması da oldukça kolaydır.
Genel olarak gereken uzunluk kadar bantı falçata ile kesip, doğru şekilde yüzeye uygulamak yeterlidir.
Açılan Silikonu Nasıl Saklarız?
Açmış olduğunuz tüpün kapağını sıkıca kapatın. Silikonlar, tüplerin içinde kurumaz ancak ucunda kuruduğunu görebilirsiniz. Bir dahaki kullanımızda tüpün ucundaki kuruyan kısmı kesip kullanabilirsiniz.
Islak Zemine Silikon Çekilir mi?
Suyla teması çok olan lavabo kenarı, duşakabin kenarı gibi alanlara çekilir. Ancak silikonu çekmeden önce bu alanların temizlenip kuru halde olması gerekir. Yüzey ıslakken silikonlama işlemi yapılmaz.
Silikon Nasıl Temizlenir?
Silikonu farklı yüzeylerden temizlemek için farklı teknikler vardır. Çizilmesi zor olan fayans, seramik gibi zeminlerden kazıyarak çıkarabilirsiniz.
Araba üzerinde kullanılmışsa, ısı tabancası ya da saç kurutma makinesi ile yüzeyi ısıtarak silikonu çıkartabilirsiniz.
Kumaş üzerindeki lekeleri, kuruduktan sonra elle tutup çekebilirsiniz. Kumaşa ısı uygulamayın ya da sıcak su ile çıkarmaya çalışmayın. Bu işlem silikonun daha fazla kumaşa işlemesine sebep olur.
Cam üzerindeki lekeleri, henüz tam olarak kudumadıysa elle tutup çekebilirsiniz. Tamamen kuruyup yapışmışsa, sert bir plastik yardımı ile camı çizmeden çıkarabilirsiniz.
Evde Rutubet ve Küf Neden Olur? yazısı için buraya tıklayabilirsiniz.