Şarjlı Matkap: Bu Yazıyı Okumadan Şarjlı Matkap Almayın!
İçindekiler
Şarjlı matkap, evdeki küçük veya büyük tadilatlarınız için elinizin altında bulunması gereken bir el aletidir. Matkapların çok farklı çeşitleri olduğu için, araştırma ve inceleme yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz çok önemlidir.
Matkaplar, ince ahşap işlerinden ağır inşaat tipi işlere kadar her işi çok daha kolay yapmanızı sağlar. Çoğu işe uyarlanabilmeleri (uç kullanarak) ayrıca onları çok yönlü hale getirir.
Şarjlı Matkap Çeşitleri
İki ana matkap türü vardır: vidalama matkapları ve darbeli matkaplar.

- Vidalama Matkapları; ahşap, metal veya plastiğe delik delmek ve vidalama için kullanılır. Bu en popüler türdür.
- Darbeli Matkaplar; aynı şeyi yapar, ancak aynı zamanda duvarda (tuğla, taş ve beton) delmek için matkap ucunu içeri ve dışarı sallayan bir çekiç ayarına sahiptir. Vidalama matkaplarından biraz daha ağırdır.
Bu iki türü birleştiren kombine matkaplar da vardır.
Şarjlı Matkap Alırken Bilmeniz Gereken Terimler
1. Fırçasız ve Fırçalı Motor (Kömürsüz ve Kömürlü)
Fırçasız (kömürsüz) teknoloji, şarjlı matkaplardaki en son yeniliktir. Geleneksel bir fırçalı (kömürlü) matkap motorunun aksine, fırçasız bir matkaptaki motorda fırça yoktur. Bu, matkabı çalıştırırken daha az ısı ve sürtünme yaratıldığı anlamına gelir. Böylece daha az aşınma ve yıpranma ve sonuçta daha fazla dayanıklılık olur.

Fırçasız motor ayrıca fırçalı matkap motorundan daha verimli ve daha güçlüdür. Daha fazla tork, hız ve çalışma süresi sağlar; yani şarj daha fazla gidecektir ve daha fazla iş yapabilirsiniz.
Çalışma şekli bir yana, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta fırçasız motorların fırçalı motorlara göre daha verimli ve daha güçlü olmasıdır. Yine de, fırçalı motorlu matkaplar genellikle daha ucuzdur. Bu da, matkabı çok az yoğun işler için kullanacaksanız göz önünde bulundurmanız gereken bir şeydir.
2. RPM ve Tork
RPM Değeri – Devir Sayısı
‘Revolutions per Minute’ olan ingilizce ifadenin kısaltılmışı RPM’dir. Dakikadaki dönüşlerin kısaltması olan RPM rakamı, belirli bir matkabın ulaşabileceği maksimum hızı gösterir.
Düşük kaliteli modellere baktığınızda tek bir hızda çalıştıklarını görürsünüz. Ancak çoğu matkapta, kullanıcının düşük veya yüksek hız seçmesine izin veren hız seçeneği mevcuttur. Bu tür hız seçeneğine sahip matkapların avantajı, daha hafif işler için düşük ayar ile çalışabilme olanağıdır. Ancak hızları karşılaştırırken tork da dikkate alınmalıdır.
Tork Ayarı
Tork, döndürme gücünü tanımlar ve birimi Nm’dir. Bu değer arttıkça matkabın döndürme gücü de artar.
Temel olarak, bir matkap ne kadar fazla torka sahip olursa, sert yüzeylerde delme yeteneği o kadar iyi olur. Eğer bu tür sert yüzeylerde çalışacaksanız, düşük hızlı matkapları ya da çoğunlukla delik açacaksanız RPM ölçeğinin üst tarafındaki matkapları seçmelisiniz.

Daha yüksek voltaj kullanımı olan matkaplar, daha fazla tork sağlar. İhtiyacınıza bağlı olarak matkap satın alırken tork değerini her zaman göz önünde bulundurun.
3. Debriyaj
Tork seçici olarak da bilinen bu özellik, aşırı hızlanma veya vidaların kırılma olasılığını en aza indirir. Daha spesifik olarak debriyaj, belirli bir direnç seviyesine ulaşıldığında tahrik milini devreden çıkaran şeydir. Çoğu şarjlı matkapta ayarlanabilir bir kavrama bulunurken, mevcut ayar sayısı modellere göre değişir.

Uzmanlar, matkabın çalışmasına ince ayar yapabilmeniz için geniş yelpazeye sahip bir cihaz seçmenizi tavsiye ediyor. Popüler görüş, iyi bir cihazın en az 24 debriyaj ayarına sahip olması gerektiğini belirtir. Temel görevler için bu kadar çeşitli bir aralığa ihtiyacınız olmasa da, çalışacağınız malzemeye göre matkabı uyarlamayı kolaylaştıracaktır.
4. Mandren
Bu, dönen ucu yerinde tutan cihazın parçasıdır. İyi bir mandren, ucu herhangi bir sallanma olmadan sağlam bir şekilde tutmalıdır. Ancak satın almadan önce boyutunu kontrol etmek de önemlidir. Çoğunlukla küçük delikler açmayacaksanız, daha büyük uçları tutabilecek 13 mm’lik bir mandren arayın. Bu, özellikle gelecekte daha zorlu işleriniz için çok önemli olacaktır.

Ayrıca anahtarsız mandrenlere de göz atmayı unutmayın. Bunlar, kullanıcıların anahtar kullanmadan kolayca gevşetip sıkmalarını sağlayan metal tırnaklara sahiptir. Çoğu ucu tutabilmeleri, onları genel amaçlı delme için de ideal kılar. Uçları değiştirmeyi kolaylaştıran bir başka tasarım da altıgen mandrendir. Yalnızca altıgen uçlarla çalışsalar da, bunlar sert malzemeleri delmek için çok uygundur ve kayma olasılığı daha düşüktür.
Şarjlı matkap nasıl kullanılır yazısı için tıklayın.
5. Pil
Şarjlı bir alet ancak pili kadar iyidir. Başka bir deyişle, güç kaynağınızın güvenilirliği, en çok ihtiyacınız olduğunda fark yaratabilir. Bu nedenle, yüksek verimlilik seviyelerinde güç üretmenin yanı sıra şarjını yeterince uzun süre tutabilecek pili olan bir matkap almanız önemlidir.

Bu tür pillere sahip matkapların fiyatı her zaman daha yüksek olacaktır. Ancak daha eski güç kaynaklarına dayanan cihazlardan daha hafiftir ve tek bir şarjla daha uzun süre çalışırlar. Çoğu eski tip şarj cihazının bir pili tamamen şarj etmesi 5 saate kadar sürebilir. Modern ‘akıllı’ benzerleri ise, en fazla bir saatte şarj eder. Ayrıca matkabınızın bir pil göstergesine sahip olmasını isteyeceksiniz. Böylece çalışırken ne kadar güç kaldığını her zaman bilirsiniz.
Volt (Voltaj)
Şarjlı matkapların gücünü tanımlar. Volt ne kadar yüksekse matkap o kadar güçlüdür. Volt arttıkça matkabın ağırlığı da artacaktır.
Hangi Matkap Voltajını seçmeliyim? 12V, 18V, 20V, 36V?
Genel olarak konuşursak, bir elektrikli aletin voltajı ne kadar yüksek olursa, ürettiği tork o kadar fazla olur. Sonuç olarak bunun için de, o kadar fazla ödemeniz gerekir. Çoğu elektrikli el aleti 3V ile 48V arasında voltajlara sahipken, akülü matkaplarda aralık 12-36V’dır. Çoğu modelde voltaj, pilinin yan tarafında yazılı bir rakamla gösterilir.

Voltaj seçiminize gelince, bu nihayetinde üstlendiğiniz projelerin türüne bağlı olacaktır. Hafif işler için, bu durumda 12V olan düşük voltajlı bir model satın almayı düşünün. Bazı ağır işlerle uğraşacaksanız 18 veya 20 voltluk bir matkabı, hatta büyük delikleri hızlı bir şekilde delmeniz veya büyük bağlantı elemanları takmanız gerekiyorsa 36V’luk bir aleti tercih edin. Ayrıca voltajın ağırlığı da etkilediğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle yüksek voltajlı aletlerin daha ağır olmasını bekleyin.
Pillerdeki “Ah” Ne Demektir?
‘Ah’ amper saatin kısaltmasıdır ve belirli bir pilin kapasitesini belirtmek için kullanılır. Yüksek kapasiteli bir pil, genellikle daha düşük Ah derecesine sahip olandan daha uzun süre dayanır. Ancak birkaç istisna vardır. Bu nedenle, belirli bir modelin pil performans testlerinde nerede olduğunu görmek için internette çeşitli incelemeleri gözden geçirin.

Ayrıca, yüksek kapasiteli pillerin her zaman daha küçük emsallerinden daha ağır olacağını unutmayın. Bu nedenle, pilinizin şarjlar arasında ne kadar dayanmasını istediğinizi belirlerken taşınabilirliği hesaba katmanız gerekir. Ah değeri yüksek olan bir pilin de şarj olması daha uzun sürer. Aklınızdaki uygulamaya bağlı olarak, bütçenizi de göz önünde bulundurarak tüm bu unsurları dengeleyen bir şey arayın.
NiCad ve Lityum Piller Arasındaki Fark Nedir?
Bu ikisi, bugün piyasadaki en popüler pil seçimlerini temsil eder. En eskisi nikel kadmiyum (NiCad) çeşididir. NiCad piller nispeten ucuz olmasının yanı sıra oldukça dayanıklıdır ve bazıları 1000 şarj döngüsüne dayanabilir. Ancak, zayıf enerji yoğunlukları, bu pillerin sık sık şarj edilmesi gerektiği anlamına gelir. Ek olarak, bu ürünlerin imalatında yaygın olarak kullanılan toksik kimyasallarla ilgili bir takım endişeler bulunmaktadır.
Belki de bu, lityum iyon (Li-ion) pillerin şarjlı aletler için alternatif bir güç kaynağı olarak ortaya çıkmasının nedenidir. NiCad pillerle karşılaştırıldığında, bunlar daha hafif malzemeler kullanılarak yapılır. Ve iki kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir. İkincisi, onları tek bir şarjla yüksek menzilli güç sağlamada üstün kılar. Tüm bu avantajların bir bedeli vardır. Bu da Li-ion pilli matkapları satın alırken daha fazlasından ayrılmanız gerektiği anlamına gelir.
6. Tetikleme Hızı
Temel olarak, değişken hız tetikleyicisi, eldeki işe bağlı olarak farklı hızları seçmenize izin veren bir anahtardır. Çoğu modelde, bu özellik bir dizi vites kullanılarak mümkün hale getirilmiştir. Değişken hız ayarlarına sahip matkaplar genellikle daha fazla çok yönlülük sunarken, tüm hızlarda mükemmel kontrol sunan birini seçmek önemlidir.

Başka bir deyişle, matkabınızın kullanımı kolay olmalı ve yeterli değişken kontrolü sağlamalıdır. Daha hassas görevler için, 2 vitesli anahtarın yanı sıra değişken kontrollü bir tetikleyiciye sahip bir modeli tercih edin. Bu şekilde hızı zar zor dönmekten her aralığın en üstüne kadar değiştirebileceksiniz.
Şarjlı Matkap Satın Almadan Önce
Alışverişe çıkmadan önce, aletin daha sık nerede kullanılacağını düşünmek için zaman ayırın. Ahşap işleri için, daha küçük modeller (özellikle 12V aralığındakiler) çoğu iş için çok uygun olacaktır. Sadece büyük delikler açacaksanız veya bir delik testeresi kullanacaksanız daha büyük matkapları (18-20V) tercih edin.
Metalle çalışıyorsanız, karşılayabileceğiniz kadar güç almaya çalışın. Çoğu modelin yalnızca hafif metalleri delebildiğini unutmayın. Bu, daha zorlu uygulamalar için daha uygun bir şey aramanız gerekebileceği anlamına gelir. Bir duvarcıysanız, aramanız gereken şarjlı darbeli matkaptır. Yüksek hızlı çekiçleme hareketi sayesinde bu kategorideki bir alet, betonda ve taşta rahatlıkla delik açabilecektir.

Matkabı ister hobilerinizde kullanacak olun, ister profesyonel zanaatkar olun, piyasada tam size göre bir matkap olduğundan emin olabilirsiniz. Alışveriş yaparken aleti ne için kullanacağınızı, sıklıkla üzerinde çalıştığınız malzemeleri ve bir projeyle uğraşırken karşılaşabileceğiniz zorlukları göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Fiyatın kalite ve performansla her zaman el ele gitmediğini unutmayın. Bu nedenle en uygun şarjlı matkap bulabilmeniz için mümkün olduğunca çok matkabı karşılaştırmaya çalışın.
Hangi boyut en iyisidir?
Sizin için en iyi olan matkap, onu nasıl kullanacağınıza bağlıdır. Şarjlı matkaplar voltaja göre boyutlandırılmıştır, örneğin 12V, 14V ve 18V. Daha yüksek voltajlı matkaplar daha güçlüdür ve birçok özelliğe sahiptir. Ancak düşük voltajlı matkaplardan daha büyük ve ağırdır. Yalnızca hafif iş yapmayı planlıyorsanız veya o kadar ağır olmayan bir matkabı tercih ediyorsanız, düşük voltajlı bir şarjlı matkap düşünün.